Haber

BM Güvenlik Konseyi, yapay zekanın uluslararası barış ve güvenlik üzerindeki etkilerini tartıştı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, yapay zekanın uluslararası barış ve güvenliğe etkilerini görüşmek üzere ilk kez bir araya geldi.

New York’taki BM binasında gerçekleştirilen oturuma İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly başkanlık etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 6 yıl önce BM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada yapay zekanın sürdürülebilir kalkınmanın, iş yaşamının ve toplumun tüm alanlarını etkileyeceği uyarısında bulunduğunu hatırlatarak, “Ancak herkes gibi ben de şaşırıyor ve etkileniyorum. yapay zekanın en yeni hali.Bu yeni teknoloji Hızı ve yenilikleri daha önce hiç görülmedi.” değerlendirmesini yaptı.

Guterres, yapay zekanın zaman zaman matbaanın ortaya çıkışıyla karşılaştırıldığına işaret ederek, “Basılı kitapların Avrupa’da yaygınlaşması 50 yıl alırken, ChatGPT’nin 100 milyon kullanıcıya ulaşması sadece iki ayı buldu.” söz konusu.

Dünya genelinde hemen hemen her ülke, şirket ve kuruluşun yapay zeka üzerinde çalıştığını belirten Guterres, bazı tasarımcıların üzerinde çalıştıkları teknolojinin tam olarak neyi ortaya çıkaracağını bilmediklerini söyledi.

“Yapay zeka hayatımızın her alanını etkileyecek”

Guterres, “Yapay zekanın hayatımızın her alanını etkileyeceği açık” dedi. Olumlu etkilerinin yanı sıra ayrımcılık, dezenformasyon ve artan otoriter kontrol gibi olumsuz etkilerinin de olabileceği uyarısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi’ni bu konuya “aciliyet duygusu, küresel bir bakış açısı ve öğrenen bir zihniyetle” yaklaşmaya davet eden Guterres, yapay zekanın terörizm ve hata için kullanılması durumunda yıkımın çok büyük olacağına dikkat çekti.

Guterres, “Yapay zekanın askeri ve askeri olmayan kullanımları, küresel barış ve güvenliği derinden etkileyebilir” dedi. dedi.

Yapay zekanın yönetimi için ülkelerin farklı önerilerde bulunduğunu kaydeden Guterres, “evrensel” bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu söyledi.

“BM teşkilatı kurulabilir”

Guterres sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu nedenle üye devletlerin bu olağanüstü teknolojinin yönetimini sağlamak için bir BM ajansı kurma tekliflerini memnuniyetle karşılıyorum. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu gibi bir model örnek alınabilir. Bu organizasyonun temel amacı, uluslararası kabul görmüş denetim ve yönetim mekanizmalarını kurarak yapay zekanın faydalarını artırmak ve yapay zekanın faydalarını artırmaktır.” risklerini azaltmalarına yardımcı olacaktır.”

Yeni bir BM kuruluşunun topladığı bilgi ve deneyimi uluslararası topluma sunabileceğini kaydeden Guterres, yapay zeka alanında araştırma ve geliştirme iş birliğini artırabileceğini de belirtti.

Antonio Guterres, yapay zeka alanında rapor verecek çok taraflı bir üst düzey temyiz konseyi kuracağını da sözlerine ekledi.

“Devletler katkı sağlamalı”

Yapay zeka inovasyonunda ön sıralarda yer alan Anthropic şirketinin kurucu ortağı James Clark da yapay zeka geliştirmenin özel sektöre bırakılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Clark, “Devletler bir araya gelmeli ve yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmalı” dedi. söz konusu.

Bazı sistemlerin iyi niyetle geliştirildiğine ancak suiistimallerin keşfedildiğine işaret eden Clark, bunun “kaotik ve öngörülemez” davranışlara yol açabileceğine dikkat çekti.

Clark, devletlerin şirketleri sorumlu tutabilmesi ve şirketlerin güven inşa edebilmesi için güvenli değerleme sistemlerinin oluşturulmasının kilit değer taşıdığını belirtti.

Çin Bilimler Akademisi ve Otomasyon Enstitüsü’nden Yi Zeng, teknolojinin küresel sürdürülebilir kalkınmayı desteklemesi gerektiğinin altını çizdi.

Zeng, “Yapay zeka uluslararası barışı desteklemeli, yeni güvenlik sorunları getirmemelidir.” Dedi. dedi.

“Yapay zeka sınır tanımıyor”

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly de bugün yapılan görüşmenin “tarihi” olduğunu vurguladı.

Yapay zeka teknolojisinin çok hızlı ilerlediğine dikkat çeken Cleverly, bunun getireceği değişimi tam olarak anlamanın mümkün olmadığını ifade etti.

Bakan Zeki, yapay zekanın hayatı tamamıyla etkileyeceğini belirterek, “Bugün burada toplanmamızın nedeni, yapay zekanın bu Kurulun işleyişine de etki edecek olmasıdır.” söz konusu.

“Yapay zeka, küresel stratejik istikrarı iyileştirebilir veya yok edebilir.” Zekice, yapay zekanın savunma ve caydırıcılık hakkında bilinen temelleri derinden sarstığını söyledi.

Cleverly, “Hükümetin dönüştürücü teknolojiler yönetimini acilen şekillendirmemiz gerekiyor. Yapay zeka sınır tanımıyor” dedi. o bitirdi.

habertorbali.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu