Japonya’da Enflasyon %2 Hedefine Ulaşarak Politika Değişikliğinin Önünü Açtı
Önemli bir gelişme olarak, Japonya’nın enflasyon trendi ölçümü Eylül ayında %2 gibi rekor bir seviyeye ulaşarak merkez bankasının hedefini karşıladı. Enflasyonda geçen yıldan bu yana yaşanan bu hızlanma, ülkenin değerli nakit teşviklerinin azaltılması yönündeki argümanı güçlendiriyor.
Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olan Japonya, on yıllardır fiyat sakinliğiyle mücadele ediyor. Ancak son bilgiler ülke genelinde artan bir enflasyon eğilimine işaret ediyor. Fiyat artışlarının kapsamının önemli bir göstergesi olan tam medyan enflasyon oranındaki yıllık %2,0’lık artış, Ağustos ayında kaydedilen %1,8’lik artışa kıyasla önemli bir artış. Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) bilgilerine göre bu artış oranı, karşılaştırılabilir verilerin mevcut olduğu 2001 yılından bu yana kaydedilen en hızlı artış oranıdır.
BOJ yönetim kurulunun, 31 Ekim’de sona erecek iki günlük politika toplantısında yeni enflasyon tahminlerini hazırlarken muhtemelen bu sonucu dikkate alması bekleniyor. BOJ’un önümüzdeki hafta enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etmesi ve uzun vadeli faiz tavanının artırılmasını tartışması bekleniyor. Artan enflasyon ve ABD Hazine tahvil getirilerinin Japon tahvil getirilerini yukarı çekmesine tepki olarak faiz oranları.
İlginç bir şekilde, diğer büyük merkez bankaları artan enflasyonla mücadele etmek için agresif bir şekilde faiz oranlarını yükseltirken BOJ aşırı gevşek bir politika sürdürme konusunda küresel bir anormallik sergiledi. Çekirdek fiyat göstergesi bir yılı aşkın bir süredir hedefin dışında olmasına rağmen BOJ, güçlü tüketim ve fiyat artışlarının desteğiyle %2 enflasyona sürdürülebilir bir şekilde ulaşılana kadar ultra düşük faiz oranlarını sürdürmeyi taahhüt etti.
Fiyat değişimlerinin ortasında veya dağılımın yüzde 50’sinde yer alan kalemlerin enflasyon oranı olan yüksek medyan enflasyon oranı, son yirmi yıldır sıfır civarında seyrettikten sonra yükselmeye başladı. Bu değişiklik, şirketlerin artan hammadde maliyetlerini yansıtarak yaptığı fiyat artış dalgasının bir yansımasıdır.
Yakıt ve enerji maliyetlerinden etkilenen tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) aksine, yüklü medyan enflasyon oranı, fiyatların ne kadar geniş çapta arttığını takip etmek için yararlı bir araçtır. Bu tedbir BOJ tarafından genel fiyat eğilimi göstergeleri açısından yakından takip edilmektedir.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.