Tayland’da aktivist, King hakkında paylaşım yaptığı için 28 yıl hapis cezasına çarptırıldı
Tayland’daki Kral ile ilgili sosyal medyadan paylaşım yapan aktivist, 28 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Chiang Rai şehrinde bir mahkeme, aktivist Mongkhon Thirakot’u görevi nedeniyle “Kralın İhaneti Yasasını” ihlal etmekten suçlu buldu.
Mahkeme, Thirakot’un sosyal medyadaki 14 paylaşımının her biri için 3’er yıl olmak üzere 42 yıl hapis cezasına çarptırırken, sanığın cezasını mahkemeyle “işbirliği” yapmaktan 28 yıla indirdi.
Daha önce de aynı suçlamalarla tutuklu bulunan iki kadın açlık grevine gittikten sonra hastaneye kaldırıldı.
Tayland Kralını eleştirenlere karşı çıkan yasa tartışma yarattı
Tayland Kralı’nı ve monarşiyi eleştirenlere 15 yıla kadar ağır hapis cezaları öngören ceza yasasının 112. sayısı ülkede tartışma yarattı.
Taylandlı insan hakları avukatlarına göre, Kasım 2020’den bu yana 18’i reşit olmayan en az 228 kişi yasa kapsamında suçlanıyor.
Eleştirmenler bunun ifade özgürlüğünü tehdit ettiğini ve hükümete yönelik eleştirileri bastırmayı amaçladığını söylüyor.
Başkent Bangkok’ta yüzlerce kişi, Yüksek Mahkeme’nin protestocuların monarşi reformu taleplerinin hükümeti devirme girişimleriyle eşdeğer olduğu yönündeki kararını protesto etmek için sokaklara döküldü.
Protestocular, 2016’da babasının ölümünden sonra tahta çıkan Kral Maha Vajiralongkorn’un sürekli olarak güç topladığını ve anayasal monarşiyi kuran 1932 devriminin tarihsel önemini küçümsediğini iddia etti.
Monarşi reformu talebi
3 Ağustos 2020’de insan hakları savunucusu Arnon Nampha liderliğinde toplanan grup, ülke tarihinde ilk kez Tayland Kralını eleştirdi ve monarşi reformu talep etti.
Monarşiyi eleştiren protestolar artarak devam etti ve 10 Ağustos 2020’de Bangkok’taki Thammasat Üniversitesi’ndeki bir grup öğrenci, Tayland Kralını eleştirenleri hapse atan “Kralın İhaneti Yasası”nın yürürlükten kaldırılmasını talep etti. Üniversite öğrencilerinin protestosundan altı gün sonra Bangkok’taki Demokrasi Anıtı çevresinde toplanan yaklaşık 10 bin kişilik grup, “monarşi reformu” çağrısını sürdürdü.
Ülke mahkemesi, hükümet karşıtı protestolar nedeniyle 1 Haziran’da gözaltına alınan ve “Krala İhanet Yasasını” ihlal etmekle suçlanan Arnon Nampha ve Panupong Jadnok’un kefaletle serbest bırakılmasına karar vermişti.
Askeri vesayete ve siyasette monarşinin baskısına karşı çıkan farklı muhalif gruplar, yarattığı anayasa değişiklikleri, adil seçimler için anayasa reformları ve kaldırıldığı anayasa değişiklikleri sayesinde gücünü koruyan askeri cunta hükümetinin istifasını talep ediyor. monarşinin dokunulmazlığı ve onu hukukun üstünlüğüne tabi kılmak.