Yaşam

“Kimden kaçıyorduk anne?” Bir dakika Bambi!

Perihan Mağden’in aynı adlı romanından uyarlanan ‘Kimden kaçıyorduk Anne?’ ilk döneminde Netflix’te yayınlandı. Umut Aral ve Gökçen Usta’nın yönettiği, senaryosunu Ertan Kurtulan’ın yazdığı filmin başrollerini Melisa Sözen ve Eylül Tumbar üstlenirken, geçmişin hayaletlerinden ve acı olaylardan nefes alamadan kaçan bir anne ve kızının duygusal hikayesi anlatılıyor. .

ORMANDA, KIRMIZI KÖŞELERDE ÖLÜMÜNÜN IRAK YA DA ÇOK OLDUĞUNU SÖYLEMEK

Serinin konusunu kısaca özetleyelim. Gerçek isimlerini öğrenemediğimiz Anne ve Bambi, uydurma kimliklerle dolaşıyor, otel otel gezerek göçebe bir yaşam sürüyorlar. Lüks otellerin en güzel odalarında kalarak tüm dünyada hızla bulundular. Konforlarından asla vazgeçmezler. Aylarca gittikleri otellerde kalırlar, yarını düşünmeden dünden kaçarlar. Düşmanları bilinmiyor; imgeler, anılar, çağrışımlar var… Anne siyah bir Mercedes görünce babasını hatırlıyor. Bu araba ona güçlü ve zalim ailesini, özellikle de her şeye gücü yeten nüfuzlu babasını hatırlatır.

Bambi istenmeyen bir yavrudur. Annesi bile ona ilk yaklaştığında tereddüt etti ve çocuğunu bırakmayı düşündü. Ancak zamanla birbirine bağlanan anne ve kızı bir yandan aileden kalan mirası tüketirken diğer yandan da karşılaştıkları yeni zorluklara karşı kendilerini savunurlar. Bambi’nin pençesi yoktur ama annesi onu nasıl savunacağını bilir. Aralarındaki ilişki dış dünyaya kapalı, vahşi ve bazen hastalıklıdır. Birbirlerini yaslanacakları bir duvar olarak bilen ve kimseye güvenmeyen ikili, yıllar içinde bir köşeye sıkışmış, kendi duvarlarına hapsolmuştur. Bankada yaşadıkları talihsizlikten sonra paraları biten anne ve kızı oldukça çaresizdir. Şimdi gerçek dünyanın gerçek ormanında, hayat ve kitap savaşının (Bambi hikayesi) ortasındalar.

BAMBI korktuğu için mi yoksa korktuğu için mi koşar?

Şöyle özetledik ve savaşın ortasında kalmalarını parasızlıklarına bağladık ama bu yargı tamamen yanlış değil. Dizi boyunca en huzurlu günlerinde bile ormanın tehlikelerine maruz kalan anne ve bambi, zenginliklerinden üzerlerine bir zırh giyip görünmezlik pelerini giyseler de bazen gözetlemek amacıyla yetinirler. gözler ve bazen kötü niyetli insanlar. Otelin pırıl pırıl zemininde attıkları her adım, bir kolun kırılmasına ve aynı zamanda bir gazelin hışırtısına neden olur. Yürüdükleri koridorlar, yemek yemek için oturdukları masalar, havuz kenarları, sahiller… Hiçbir yer güvenli değil. Havalimanları dahil dünyanın bütün karaları onlar için bir tehdittir… Sürekli bir kaçış halinde olan anne ve kızı, “Tavşan korktuğu için mi koşar, yoksa korktuğu için mi korkar” ikilemini gündeme getirirler. ve tavşanı bambi ile değiştirirler. Elbette somut nedenleri vardır. Özellikle anneleri tarafından işlenen cinayetlerin ardından haklarında yakalama kararı çıkarılır, polis ekipleri peşlerindedir ancak firar durumu marazi boyuta ulaşır ve artık bir yaşam biçimine dönüşür.

.

“Kimden kaçıyorduk anne?” bir dizi duygu… Adı gibi her karesine kaçış duygusunun hakim olduğu ve anlatımının bu yönüyle başarılı olduğu bir dizi izliyoruz. Anne, bebeğini tüm maddi ve hayali kötülüklerden saklamaya çalışırken sürekli diken üstündedir. Bu çaba yorgunluğu beraberinde getirirken, annenin yorgunluğu ve duygu yoğunluğu tempoya olumsuz yansır. Elbette eser bir soruyu gündeme getiriyor ve bu soru da bir soruyu içeriyor ama dizi cevap vermek yerine soruyu zaman zaman tekrarlayarak kendini bir döngüye hapsediyor. Anne ve kızın kendilerini bir labirentte koşturduklarını hissettikleri sahnelerde kaçış başarısız olurken, kahramanlarımız ise geçmişin travmalarını taşıyarak giderek daha fazla sendelemeye başlar. Kapıların yalnızca intikam ve nihayet “babayla barışma” için açıldığı, annenin öldürerek rahatlayabileceği adrenalin yüklü bir anlatımda seyircinin yorulması ve bir süre sonra oyundan ayrılması kaçınılmazdır. kaçış (hikaye) ve sadece izle. Bu dersin zaman zaman sıkıcı olduğunu söylemelidir. Çok fazla duygusal sahne çekildiği için tempo tekrar yükseldiğinde uyum yakalanamıyor. Uzun bir hesaplaşma sekansı ya da aksiyon sahnelerinden sonra anne-kız yakınlaşması izlediğimizde akışa ayak uyduramıyoruz. Duygu yoğun olmasına rağmen senkronizasyon sorunu var. Dizide mantıksal olarak çözülmemiş düğümler de var. En değerlisi ise kaçış nedenlerini tam olarak anlamamış olmamız. Geçmişte olanlar ruha zarar vermiştir; İlişkiler bozuldu, annenin çocuğuna yaklaşımını incitti, çocuktan bir bambi, anneden bir “canavar” yarattı. Ancak somut nedenler ortaya çıkana kadar anne ve kızının neden sürekli tetikte olduklarını ve yalnız bir hayat sürdüklerini tahmin etmek güç. Her seferinde polisten kaçmaları da akıllıca değil. Özellikle otelin basıldığı kısım konutlara adeta şölen! Lobide saklanan anne ve kızı bir taksi çağırır ve birkaç saat sonra oradan ayrılır. Işıkları yakalım ve lobiyi aramayalım, polis araç bırakmak aklına gelmedi mi? Tüm otellere fotoğrafları gönderilen anne ve kızının, tutuklama kararı dışında aranırken en ucuz pansiyonda bile kalmaları mümkün değil. Cinayet işlemelerine rağmen uzun süre kaçıp otel değiştirebildikleri ortaya çıkar. Yunan adasına kaçışlarından hiç bahsetmiyorum. Fantastik bir yapımda bile sırıtabilecek bir kaçış bu. Kayalıklardan atlama, yüzme vb.

‘KUSURSUZ BİR PLATFORM ÇALIŞMASI’ OLARAK

Dizi, anlatımındaki konulara karşı tam teşekküllü bir platform çalışması görüntüsünde. Bu görseli biraz açayım. Öncelikle imalat, yayınladığı platformun sloganının/kategorisinin hakkını veriyor, “hafta sonuna kadar bitir”. Hatta 24 Mart Cuma günü nasıl açılıp ilk üç günde 19 milyon 410 bin saat nasıl izlendiğini açıklayamıyoruz. Diziyi “kaçış nasıl bitecek” merakımızı yenmek için değil, bir an önce bitsin diye izliyoruz. Kaçan kovalanıyor… Seyirci adına bu manevi tuzağa çekiliyoruz ve kendimizi finalin peşinde buluyoruz! Kaçış ve onu besleyen duygular o kadar ağır ki bitsin istiyoruz. Ne olursa olsun dizi kendini izlettiriyor. Bu duygu yoğunluğundan yola çıkarak hikayenin platformlara sızmış tipik televizyon anlatılarından farklılaştığı görülüyor. “Kimden kaçıyorduk anne?” geçmiş ve güncel meseleleri yan yana dizerken bağlama ihtiyacı hissetmediği için, kurduğu çatışmalar açısından incelemek paha biçilmezdir. Bu durumu “eksiklik” olarak tespit ederek hikayenin izleyiciye aktarılması için fikir oluşturduğunu söyleyebiliriz ancak anlatıma daha çok katkı sağladığı söylenebilir. Getirilerini kararında tutar ve günümüzde devam eden çatışmaya, günlük çatışmalara ve hayatta kalma mücadelesine engel olmaz. Hikâyenin dallara ayrılmamış olması, bir travmanın tanımlanıp onun etrafında dönmesi de kaçış duygusunu güçlendiriyordu. Bu ısrarda online bir sadelik tarzından bahsedebiliriz. Alışılmış hikaye akışıyla ilerlemek yerine klasik anlatıyı taklit eden ama evrilmeyen bir anlatım sunuyor dizi. Bu bilinçli bodur serinin artısı…

Üçüncüsü, anne-kız kompozisyonunu dizilerde pek görmüyoruz. Bu dayanışma, üstelik kader birliği, ana akım kanallardan çok sinemada karşılaşacağımız türdendir. Televizyon dayanılmaz bir drama, anne ve kızın bol bol gözyaşı ve sızlanma sahnesi yaratırdı. Yeni Kemalettin Tuğcu’muz Gülseren Buğdaycıoğlu’nun dizisinde içi boş anlatımlar, üstünkörü öyküler, kısa öyküler izliyoruz. “Kimden kaçıyorduk anne?” sadelikten ziyade masalsı bir arka plana yönelerek fark yaratıyor. Bambi’yi bozmaz, kendi gerçeği olarak kabul eder.

.

Son olarak dizide ‘Beyaz Nilüfer’i anımsatan sahneler izlediğimizi belirtelim. Gösterinin mekan değiştirirken ışığı, rengi ve duygu durumu, kapalı mekanlarda zihinlerde iz bırakacak objelere yakın plan yaklaşımı onlara bir işlev kazandırıyor, onları ‘Beyaz Nilüfer’ gibi hissettiriyor. Doğal olarak, ‘Kimden kaçıyorduk anne?’ kendine has bir hikayesi var ve farklı bir noktaya hitap ediyor.

Bu dört destekten yola çıkarak dizinin geçerli bir online yapım olduğunu söyleyebiliriz.

YERLER VE EYLEMLER ÜZERİNE

“Kimden kaçıyorduk anne?” Güzel Ege kıyılarında dolaştığımız, bol bol Aydın ve Muğla tabağı gördüğümüz, turistik beldelerin çarşılarında dolaştığımız, lüks otellerin lobilerinde süzüldüğümüz bir dizi. Kaçış sırasında Kapadokya’ya ulaşıyoruz ve havada leylek olmasa da balonlar görüyoruz! Polis baskınının yapıldığı ünlü Splendid Otel, Büyükada’da bulunuyor ve bazı kovalamaca sahnelerinin adada çekildiği anlaşılıyor. Büyükada’nın Ege’ye karışması bir parçadır. Elbette ekonomik kaygılar dikkate alındı ​​ama Ege’de yer aramadık mı? Yoksa kolay yolu seçip ikonik bir oteli mi seçtiniz? Aslında sadece bir otel değil, adanın çeşitli yerlerinde ziyaret edilmiş. Örneğin Aşıklar Zirvesi ziyaret edilir. Anne ve kızının da bir Yunan adasına kaçtığını ancak bir süre sonra çalışmayı bilmediklerini(!) not edelim babanın bıraktığı son arsayı da satıp yer faslını kapatmak için geri geldiklerini not edelim. .

Gelelim oyunculuklara. İki başrolde 7 bölümlük bir dizi çekmek ve özellikle bir diziyi yönetmek oldukça zordur. Tam, istikrarlı performanslara ihtiyaç var. Melisa Sözen bu rol için yaratılmak üzere. Bir idol kadar soğuk, olaylar karşısında sakin. O çok odaklanmış. Kaçacaksa kaçıyor, intikam alacaksa alıyor. Buna rağmen kızıyla bağ kurmada ve geçmişle yüzleşmede yani sıcak duygulara geçişte biraz yavaştı. Aksiyon ve duygusal sahneler arasındaki iletişim eksikliği Sözen’in oyunculuğuna da yansımış durumda. Nedir bu durum, karakterine göre değerlendirilerek özgünlüğünü yitiren dokunuşlarla, hayatın yabancılaşmış karakterine bağlanabilir. Sözen genel olarak güçlü bir performans sergiledi.

Eylül Tumbar, dizinin sürprizlerinden biri. Eskiden Ses dergisi meşhur ederdi ama bu iş belli ki Netflix’e devredilmiş. Platform kendi yüzlerini ortaya çıkarıyor. Tumbar’ın ilk kamera deneyimini yaşadığını öğrendik. Farklı bir yüzü var. Afra Saraçoğlu ile Seda Bakan arasında gidip gelen bir görüntüden bahsedebiliriz. Kesin olan şey, diskin çekilebilmesidir. Mesele bu… Ona Bambi diyorlar. Anne, doğal prestijiyle kızının etrafına etten bir duvar örerek her türlü tehdidi ortadan kaldırır. Oğlu için bir iş bulup çalışmaktan başka yapamayacağı şey yoktur. Tumbar, “bambi” de korunmaya muhtaçtır; Hani onun sevecen ve inançlı bir yaşam özlemini sürdürürsek şımarık bir halde… Ondan beklenen bu sadeliği vermesidir. Annesi tarafından çocuklaştırıldığı için çocuk gibi görünmesi, o ölçüde duyması ve tepki vermesi istenir. Bu açıdan sürprizlere kapalı oyunculuğa düşmüş durumda. Doğuştan tembel, Tumbar rolüne imajından başka bir şey katmıyor. Ancak umut verici olmadığını söyleyemeyiz. Tumbar’ın çok sorgulanabilir bir yüzü var ve bu sorunun sebebi sadece bazı oyuncuları hatırlatmak ya da bazı hislere atıfta bulunmak değil, “kendiliğinden” bir tanımlanamazlık. Kategorize etmek zor. Online platformlar bu tür oyuncuları ön plana çıkarıyor, hareketsiz sahneleri yüz hatlarıyla onlara bir şeyler hatırlatan oyuncularla dolduruyor ve onları bir fotoğraf kabini gibi değerlendiriyor.

.

**

‘Kimden kaçıyorduk Anne?’ konulu konuşmayı sonlandırırken, bazı görsellerde “kaçan ve korkulan”ın manevi arka planda yer almasına ve hatta desteklenmesine rağmen, üzerindeki gizem perdesinin hiç kalkmadığının altını çizmeliyiz. maddi kanıtlarla. Babanın gölgesinin polis flaşlarıyla aydınlatıldığı, geçmişin korkunç ana gücüne bugün kem gözlerin eşlik ettiği dizide temel sorunun cevabını alamıyor, koşmaktan nefes alamıyoruz. . Üstelik cevapsız kalan soru bir yana anne bambi şekerlemesi ile yapım finale kadar devam ediyor. Finale kalıp o milyon saati paylaşanlar için programın dilini söyleyelim: Bir dakika bambi, otelde izleyebilirsin!

[i] https://www.gazeteduvar.com.tr/biz-kimden-kaciyork-anne-izle-galeri-1610674

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort